Gilde van Goudsmeden ontmoet Shuttersgilde in Boxmeer

Zondag 9 april 2017 vond er bij Le Blanc een ontmoeting tussen het Nederlands Gilde van goudsmeden en de schuttersgilde uit  Boxmeer plaats.
Er waren vendels en tamboers van het Heilig Bloedsgilde uit Boxmeer. Het Nederlands gilde van goudsmeden ontmoette de traditionele gildes waarvoor zij het zilver maken. Eefke Peters, van juwelier Le Blanc vertelt: ”Het is heel leuk om als makers  de dragers van het gildezilver te ontmoeten, andersom is dat natuurlijk ook zo. Het is eigenlijk heel bijzonder.”

Nederlands Gilde van goudsmeden
Het gilde van goudsmeden bestaat nog maar sinds 2010 en is een vrij bijzonder gilde vertelt Eefke, die als edelsmid ook aangesloten is bij het gilde. ”Het gilde waarborgt de kwaliteit van edelsmeden en we wisselen technieken uit. En we willen graag het ambacht en vooral vakmanschap met z’n allen voortzetten. Met een paar gildeleden heb ik bijvoorbeeld ook de voorzittershamer gemaakt.

Zondag
Er waren van diverse gildes uit Brabant gildezilver vanaf 1550 tot nu in de winkel tentoon gesteld. Dhr. van Cuijck gaf een lezing over gildezilver en Boxmeers zilver. Ook werd de herkomst van de naam “Le Blanc” in deze presentatie naar voren gebracht. Deze dag werd afgesloten met een lente barbeque, het was al met al een mooie gelegenheid voor beide gildes om elkaar beter te leren kennen.